Jesienią zaczyna się czas kiedy dom wypełnia się zapachem pieczonych jabłek, cynamonu i innych słodkości. Kupiłam ostatnio cudowną książkę z kilkudziesięcioma przepisami na pyszne muffiny, bardzo prostymi w wykonaniu, a uwodzącymi smakiem i poezją zapachu, który rozchodzi się po całym domu.
MUFFINY Z MORELAMI
240 g moreli (jedna puszka)
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
140 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 jajko
120 g brązowego cukru
80 ml oleju
240 g maślanki
Morele odsączyć i drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć - dodając suche składniki do płynnych. Foremki do muffin napełnić ciastem i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 25 min w 180 C. Przyozdobić według uznania. Smacznego:)
Ja najczęściej piekę muffinki z bakaliami. Muszę spróbować owocowych.
OdpowiedzUsuńA na książkę zerknę w księgarni.
Pozdrawiam serdecznie.
Ada
W tej książce są nawet przepisy na muffiny na słono z warzywami - jeszcze ich nie próbowałam, ale brzmi intrygująco:) Pozdrawiam
UsuńSpróbuję z brzoskwiniami, bo moreli nie zdobyłam. A wytrawne polecam- muszę podać przepis na moje ulubione(;
OdpowiedzUsuńCzekam więc na przepis od Ciebie:)
Usuńmuffiny piekłam tylko raz w zyciu...chyba czas to zmienic...pozdrawiam..tez znad morza:))))
OdpowiedzUsuńps,zlikwiduj proszę:)) w pozostawianiu komentarza weryfikacje słowna...to ułatwia nam-komentujacym zycie:)))
Kochana dziękuję bardzo za podpowiedź! Nie wiedziałam ( jakoś przeoczyłam to), że jest u mnie weryfikacja słowa włączona. Mam nadzieję, że teraz wszystko będzie o.k. Jak nie to dajcie proszę znać:)
OdpowiedzUsuńfajnie zapowiada się ta książka, muszę ją gdzieś przejrzeć jak będę w księgarni
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Kupiłam ją w Lidlu:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń