czwartek, 11 października 2012

Muffiny

Jesienią zaczyna się czas kiedy dom wypełnia się zapachem pieczonych jabłek, cynamonu i innych słodkości. Kupiłam  ostatnio cudowną książkę z kilkudziesięcioma przepisami na pyszne muffiny, bardzo prostymi w wykonaniu, a uwodzącymi smakiem i poezją zapachu, który rozchodzi się po całym domu. 

MUFFINY Z MORELAMI
240 g moreli (jedna puszka)
90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
140 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 jajko
120 g brązowego cukru
80 ml oleju
240 g maślanki
Morele odsączyć i drobno pokroić.  Wszystkie składniki połączyć - dodając suche składniki do płynnych. Foremki do muffin napełnić ciastem i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 25 min w 180 C. Przyozdobić według uznania. Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Ja najczęściej piekę muffinki z bakaliami. Muszę spróbować owocowych.
    A na książkę zerknę w księgarni.

    Pozdrawiam serdecznie.

    Ada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej książce są nawet przepisy na muffiny na słono z warzywami - jeszcze ich nie próbowałam, ale brzmi intrygująco:) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Spróbuję z brzoskwiniami, bo moreli nie zdobyłam. A wytrawne polecam- muszę podać przepis na moje ulubione(;

    OdpowiedzUsuń
  3. muffiny piekłam tylko raz w zyciu...chyba czas to zmienic...pozdrawiam..tez znad morza:))))
    ps,zlikwiduj proszę:)) w pozostawianiu komentarza weryfikacje słowna...to ułatwia nam-komentujacym zycie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana dziękuję bardzo za podpowiedź! Nie wiedziałam ( jakoś przeoczyłam to), że jest u mnie weryfikacja słowa włączona. Mam nadzieję, że teraz wszystko będzie o.k. Jak nie to dajcie proszę znać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie zapowiada się ta książka, muszę ją gdzieś przejrzeć jak będę w księgarni

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń